目前共有79篇帖子。
(轉載知乎)羅馬尼亞是個怎樣的國家?
41楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:54


Rich2G:


羅馬尼亞與 讓人想起了亞洲的越南與寮國 . . . . . . 都屬於跟風的流民國家 沒有自己的核心文化 永遠在山寨

42楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:55

作者:武魁首
連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/72972814
來源:知乎
著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。

Clima României este determinată în primul rând de poziția sa pe glob, precum și de poziția sa geografică pe continentul european. Aceste particularități conferă climei un caracter temperat continental cu nuanțe de tranziție.

Extinderea teritoriului țării pe aproape 5° de latitudine impune diferențieri mai mari între sudul și nordul țării în ceea ce privește temperatura decât extinderea pe circa 10 °C de longitudine, astfel dacă temperatura medie anuală în sudul țării se ridică la circa 11 °C, în nordul țării, la altitudini comparabile, valorile acestui parametru sunt mai coborâte cu circa 3 °C. Între extremitatea vestică și cea estică a teritoriului național, diferența termică se reduce la 1 °C (10 °C în vest, 9 °C în est).

Relieful țării are un rol esențial în delimitarea zonelor și etajelor climatice. Munții Carpați formează o barieră care separă climatele continentale aspre din est de cele din vest de tip oceanic și adriatic. În concluzie, clima României este una de tip temperat-continentală, cu patru anotimpuri și este marcată de influențe ale climatelor stepice din est, adriatice din sud-vest, oceanice din vest și nord-vest, păstrându-și totuși identitatea climatului carpato-ponto-danubian.

Precipitațiile sunt moderate, variind de la insuficienta cantitate de 400 mm din Dobrogea la 500 mm în Câmpia Română și până la 600 mm în cea de Vest. Odată cu altitudinea, precipitațiile cresc, depășind pe alocuri 1000 mm pe an.


Primele înregistrări climatice în România s-au făcut odată cu înființarea Institutului Meteorologic Central (în 1884) și cu apariția lucrărilor elaborate de Ștefan Hepites. După 1960 are loc o dezvoltare a rețelei de stații meteorologice, apărând și importante lucrări referitoare la caracteristicile climatice ale spațiului montan, litoral, urban, rural, etc.

București este cel mai mare oraș și totodată capitala României. La recensământul din 2002, populația orașului depășea 1,9 milioane de locuitori, în timp ce zona metropolitană București concentrează o populație de aproximativ 2,2 milioane de locuitori. Pe viitor, sunt prevăzute planuri de extindere a granițelor ariei metropolitane București.

În România mai există încă cinci orașe care au o populație numeroasă (în jur de 300.000 de locuitori) și care se înscriu în clasamentul celor mai populate orașe din Uniunea Europeană. Acestea sunt: Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Craiova. Alte orașe cu o populație ce depășește 200.000 de locuitori sunt: Galați, Brașov și Ploiești. De asemenea, există încă alte 11 orașe care concentrează un număr mai mare de 100.000 de locuitori.


În prezent, o parte din cele mai mari orașe sunt incluse într-o zonă metropolitană (structuri informale de colaborare între autoritățile locale): Constanța (450.000 de locuitori), Brașov, Iași (ambele cu o populație de aproximativ 400.000 de oameni) și Oradea (260.000 de locuitori), iar altele sunt în curs de înființare: Brăila-Galați (600.000 de locuitori), Timișoara (400.000 de locuitori), Cluj-Napoca (400.000 de locuitori), Craiova (370.000 de locuitori), Bacău și Ploiești.

România are o cultură unică datorită așezării sale geografice și a evoluției istorice distincte.Este fundamental definită ca fiind un punct de întâlnire a trei regiuni: Europa Centrală, Europa de Est și Europa de Sud-Est, dar nu poate fi cu adevărat inclusă în nici una dintre ele.Identitatea românească a fost formată pe un substrat din amestecul elementelor dacice și romane, cu multe alte influențe.

Cultura de tip folcloric din spațiul românesc funcționează în cea mai mare parte ca sinteză a elementelor împrumutate de la alte populații, originalitatea ei constând în modul de îmbinare și selectarea acestora.În antichitate și în evul mediu, cele mai importante influențe au fost din partea popoarelor slave care au migrat în spațiul carpato-dunărean și care s-au format în vecinătatea ei — Bulgaria, Serbia, Ucraina, Polonia și Rusia —, din partea grecilor din Imperiul Bizantin și mai apoi, sub protecție turcă, din Fanar, din partea Imperiului Otoman, de la maghiari, precum și de la germanii care trăiesc în Transilvania.Cultura modernă română a apărut și s-a dezvoltat în aproximativ ultimii 250 ani sub o puternică influență din partea culturilor din vestul Europei, în special cea franceză și cea germană.În plus, sub influența tradiției bizantine și slavone, românii sunt, de asemenea, singurul popor majoritar creștin ortodox dintre popoarele latine.

Umanismul a apărut în Moldova în secolul al XVII-lea venit, în general, pe filieră poloneză.Cel mai important reprezentant al său, Miron Costin, a scris o cronică a istoriei Moldovei.Alți umaniști au fost Dimitrie Cantemir și Constantin Brâncoveanu.Principalii reprezentanți ai iluminismului au fost Gheorghe Asachi, Ion Budai Deleanu și Dinicu Golescu.Unirea Principatelor Române din 1859 a dat un impuls deosebit societății și culturii românești.Pe baza unor înalte școli deja existente au fost întemeiate universități la Iași și la București,iar numărul de instituții culturale și științifice a crescut semnificativ.Un mare impact în literatura română l-a avut cercul literar Junimea, fondat de un grup de personalități în jurul criticului literar Titu Maiorescu, în 1863.Acesta a tipărit revista Convorbiri literare, unde au publicat, printre alții, Mihai Eminescu, poetul național al României, Ion Creangă, Vasile Alecsandri și Ion Luca Caragiale, cel mai important dramaturg român.În aceeași perioadă, Nicolae Grigorescu a fost unul dintre fondatorii picturii române moderne.

Nicolae Grigorescu - Car cu boi (1899) - Galeria Națională, București

Prima jumătate a secolului al XX-lea este un moment important pentru cultura română, aceasta atingând nivelul său maxim de afirmare internațională în armonie cu tendințele culturale europene.Cel mai de seamă artist plastic, care a ocupat un loc deosebit și în istoria artei mondiale, a fost sculptorul Constantin Brâncuși, o figură centrală a mișcării artistice de avangardă și un pionier al captărilor, inovator în sculptura mondială prin imersiunea în sursele primordiale ale creației populare.Începutul secolului al XX-lea a fost, de asemenea, o perioadă importantă pentru proza românească, în care au activat personalități precum romancierii Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu și Camil Petrescu. În dramaturgie, un talent aparte a fost Mihail Sebastian, iar Lucia Sturdza Bulandra a fost actrița cea mai reprezentativă pentru această perioadă.

Poezia interbelică va ajunge să se sincronizeze cu marea poezie europeană. Cei mai însemnați poeți din această perioadă sunt: George Bacovia,Tudor Arghezi și Ion http://Barbu.De asemenea, Tristan Tzara, unul dintre fondatorii mișcării dadaiste, era originar din Româhttp://nia.De asemenea, în timpul acestei epoci s-au ivit și în filozofia română figuri ca Lucian Blaga, Dimitrie Gusti, Tudor Vianu și Vasile Conta.În domeniul istoriei, perioada a fost dominată de marele erudit Nicolae Iorga.

După cel de-al Doilea Război Mondial, regimul comunist a introdus o cenzură aspră și a folosit cultura ca pe un mijloc de control și subordonare a poporului. Libertatea de exprimare a fost constant restricționată pe diverse căi. În această perioadă, personalități dintre cele mai reprezentative au fost: scriitorii Marin Preda, Nicolae Breban, poeții Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum și criticii literari Nicolae Manolescu și Eugen Simion.O altă consecință a atitudinii comuniste față de elite, în general, a fost apariția, pentru prima dată in istoria României, a unei diaspore adevărate incluzând mari personalități ale vieții științifice și culturale: George Emil Palade (laureat al Premiului Nobel în Biologie); Mircea Eliade, renumitul istoric al religiilor; Eugen Ionescu, dramaturg al absurdului, și Emil Cioran.Alți membri al diasporei au fost Sergiu Celibidache și Ionel Perlea, renumiți dirijori.

Muzică

Articol principal: Muzica românească.

Muzica românească cuprinde totalitatea creațiilor muzicale elaborate de către români și strămoșii acestora. Posibilitatea de a trata muzica daco-geților și a protoromânilor este foarte limitată din pricina documentației minime păstrate. Începând cu Evul Mediu, situarea la confluența dintre est și vest a determinat o diferențiere între muzicile apreciate în primele state românești: cele așezate în apus beneficiază de influențe vestice, în vreme ce statele situate în est preiau elemente din muzicile bizantină, slavă și, mai târziu, turcească. Aceste influențe au acționat atât asupra muzicii folclorice, cât și a muzicii erudite (muzică religioasă – gregoriană în apus și bizantină în răsărit – și muzică cultă laică).Folclorul muzical românesc cuprinde toate creațiile culturii spirituale populare românești din domeniul artei sunetelor. Se face referire la moștenirea muzicală a românilor de la sat dintotdeauna și a popoarelor din care ei au luat naștere.Sub delimitarea folcloristicii,folclorul muzical constituie o ramură a creației tradiționale românești, alături de: folclorul literar, dans și teatrul popular.La începutul secolului XX se remarcă compozitorul George Enescu, primul creator român ce realizează o sinteză organică, profundă între muzica folclorică românească și tendințele muzicii culte ale vremii sale (este epoca romantismului târziu);el folosește un limbaj muzical modern și experimentează în ariile modală și microtonală.Enescu este considerat cel mai valoros compozitor român din toate timpurile.

Patrimoniul mondial

Articol principal: Patrimoniul mondial UNESCO din România.

Lista Patrimoniului Mondial UNESCO include monumente din România precum: așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureș, Mănăstirea Horezu, Cetatea Sighișoarei, fortărețele dacice din Munții Orăștiei și Delta Dunăhttp://rii.De asemenea, în 2007, orașul Sibiu a fost capitală europeană a culturii împreună cu Luxemburg.

În domeniul tehnic se pot nota realizări spectaculoase în domeniul aviației, făcute de Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Aurel Persu și Henri Coandă.Unul dintre întemeietorii ingineriei românești este Anghel Saligny —- remarcabil inginer constructor, realizatorul multor invenții și premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat.În arhitectură, printre realizările semnificative, putem cita: Biserica Neagră, Castelul Bran, Castelul Huniazilor și Castelul Peleș.În epoca modernă, Ion Mincu este fondatorul școlii române de arhitectură.În medicină, Nicolae Paulescu a fost unul din precursorii descoperirii și folosirii insulinei în scopul tratării diabetului,Gheorghe Marinescu a fost un important neurolog, iar Victor Babeș a fost unul dintre primii bacteriologi.Gheorghe Țițeica a fost unul dintre cei mai remarcabili matematicieni români.

Cinematografie

Cinematograful a apărut în România la 27 mai 1896 iar primele proiecții au avut loc în București la sediul ziarului de limba franceză L』Indépendance Roumaine.Printre cei mai importanți regizori români, se numără: Jean Georgescu, Victor Iliu, Liviu Ciulei, Ion Popescu-Gopo, Lucian Pintilie, Dan Pița, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc și Sergiu Nicolaescu. Dintre filmele românești cu distincții internaționale pot fi amintite: Pădurea spânzuraților, Răscoala, A fost sau n-a fost? și California Dreamin' (Nesfârșit). Alte filme din ultimii ani care s-au bucurat de succes internațional sunt: Moartea domnului Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile realizat de Cristian Mungiu și premiat cu Palme d』Or la Cannes.Printre cei mai talentați actori români, se numără: Radu Beligan, Constantin Tănase, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Tamara Buciuceanu Botez, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Stela Popescu, Amza Pellea, Ștefan Bănică, Costel Băloiu, Ilarion Ciobanu, Nae Lăzărescu, Dorel Vișan, Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, Florian Pittiș, Mircea Diaconu, Marcel Iureș, Maia Morgenstern și Alexandru Arșinel.

43楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:55

作者:匿名用戶
連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/831556516
來源:知乎
著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。

剛剛離開羅馬尼亞 不是旅遊 目的是商務 時間很短(9.15-9.18)但是通過接觸的客戶和自己的所見還是對這個國家有了些了解了。

首先 羅馬尼亞的簽證 非常麻煩 戶口所在地在江浙滬 統一由上海總領事館受理 領事館只在周一 周三 周五 上午9:00-12:00 對公眾開放 館內公眾人員極少 派遣簽證官/領事 1~2, 中國的助手 1名(跟高中化學老師好像好像好像) 通過領事館申請簽證 需要首先在羅馬尼亞外交部的電子簽證申請網站上(羅馬尼亞文和英文 網站缺少維護 受網路影響很大很大 千萬耐心) 填寫申請表 並列印 然後預約面試日期(對的 面試 不是遞材料那麼簡單) 原則上當日只會見當日預約的申請者 申請者必須親自到場 沒有當日預約自動後延 到12:00結束前 面幾個是幾個 沒有面到恭喜下次再來。 去了領事館三次成功出簽(簽證官/領事 英文不是很好 態度也不是很好 但是還是非常負責的)

入境當天 倫敦luton airport直飛Sibiu(去過LLA的應該知道 全部是廉航)晚上9點的航班 延誤至10點半 欲登機被拒 航空公司稱 簽證有效期未覆蓋起飛時間(政策有點迷 羅馬尼亞已經是第二天了 落地時間也是第二天了 還是被拒) 改簽 第二天晚上同一時間 航班延誤 晚點到達Sibiu已經是凌晨3點 Sibiu的邊境海關人員明顯不是很熟悉這方面業務 可能是因為大部分通過sibiu邊境都是EU/EEC公民 半個小時成功入關

Sibiu人口5w+ 據客戶稱人口能進入羅馬尼亞前10 是羅馬尼亞重要的文化中心(存疑 因為感覺啥都沒) 當地人均中位數收入/薪酬 ~€1000 五年前600~800 勞動力流失嚴重 大多數去德國或本國大城市打工 Sibiu市中心非常小 與國內的鎮/縣 無異 但是建築大多數具有時代感 和其他的歐洲國家類似 當地商業並不發達 工業也不發達 農業不清楚 據客戶描述目前還擁有集市 政府10年前才開始限制馬車/牛車入城 推測個體農業還是蠻多的。 客戶在當地是upper middle class以上 或者說當地最富有的一群人之一 (有錢人不會把sibiu作為生活中心) 看起來有雅利安人血統(對了sibiu是德國人建的 後來他們遷移回德國了)

Sibiu到首都Bucharest非常非常非常不方便 航班一周只有三趟 火車速度極慢 公路200+km 因為路況的關係需要耗時3+小時 Bucharest外圍比較亂(城建)有80年代受蘇聯影響計劃經濟的影子(建築風格,交通布局)進入市中心部分可以感受到強烈的歐洲風格(大理石 浮雕 與巴黎相似的設計風格)但是細看還是能感受到蘇聯的影子(整齊劃一沒有太多顏色變化) 但是現在街道兩旁有大量的bar和咖啡廳 可以感受到大型城市的氛圍 在Bucharest會見的客戶明顯與Sibiu的客戶感覺不一樣 穿著打扮 衣食住行上來看更加偏向於middle class或者新資產階級 首都人均中位數收入並沒有明顯高於Sibiu €1000~1200 商業看起來比較穩定 工業不確定 中國人相對多一些。消費水平略低於英國(最熟悉英國的消費水平了) 但並不會比國內低。

總體來說Bucharest也好sibiu也會很難跟任何一個國內城市/歐洲城市直接對比 作為曾經社會主義國家的一員 蘇聯的影子無處不在 但是卻又處處透露著歐洲(西歐為主)的自由主義氣息, 自身發展在經過了10年的快速發展期 已經進入了一個停滯的階段 勞動力流失嚴重 消費水平與收入水平不成正比 可能在羅馬尼亞 鄉村比城市更容易滿足需求。

44楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:56

來羅馬尼亞也有段時間了,整體感覺還不錯。雖然語言不通,但是去哪兒,當地人都很友善。去超市買個菜,帶著寶寶不方便,其他人看到了還會過來幫你裝裝蔬菜啊稱稱重什麼的。經常有主動打招呼表示友好的,有的說個「你好」或是蹩腳的日語"sumimasen(對不起)"來搭話。帶著寶寶出門,肯定會有人來搭訕,誇誇寶寶漂亮~在政治經濟方面我不懂也評論不了什麼,就拿購物來說,這裡歐洲產品很全,但是美國品牌有很多都沒有專櫃。



作者:Europego
連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/190811966
來源:知乎
著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。

45楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:56

作者:阿西吧

連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/2010403255

來源:知乎

著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。


哈哈,那裡的有些公只人員真是有點黑,火車晚點只報羅馬尼亞語,搞得我坐錯火車要重新買票,查票的不會英語還想多收我錢,比比劃劃半天,還好我身上現金非常少,他就改口要少了。後來看到兩個英國人和我一樣的情況,我就去找他們搭夥。有個本地人主動當翻譯,剛好剛被收了錢的我也在,那個查票的就沒敢對她們獅子大開口,最後讓她們給的和我一樣的錢,還給她們收據(收我錢沒給收據,估計是自己吞了)。

普通的本地人還是很好的,不像西歐人的日常溝通那麼浮誇那麼「假」,平平淡淡不苟言笑的但溝通起來很實在,感覺對傳統的中國人來說比較容易聊得來。還有人在出發地機場看我去羅馬尼亞主動和我搭訕(因為飛的是羅馬尼亞小城錫比烏,飛機上除了我基本都是在出發國打工的羅國人),到地半夜了不好坐公交還主動用租的車搭我一程(我倆都是男的)

那個列車上主動來翻譯的本地人,還有接觸的一些開店小販也很有意思,路人也挺熱情的。

不過就像別的答主說,中國人少的地方(大概首都布加勒斯特以外中國人都是稀有動物)小孩會不那麼友好地言語挑逗你,不理就是了。我碰到的就是故意在你背後喊china看你回不回頭而已。

風景不錯,除了布加勒斯特比較醜比較無聊,很多小城都適合逛逛。滑雪聖地Sinaia的山和城堡,算是我在歐洲最印象深刻的景了,雖然去的地方也不多。


46楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:56

取向狙擊:


我剛在羅馬尼亞旅遊回來。在那裡呆了9天8夜,正在公眾號上寫遊記。可以關注一下:VE碎碎念。

不夠發達,人民過的很無憂無慮,食物不錯,天氣時常晴雨變幻莫測,從西到東是不一樣的景色,遇見的人都很友好,這些是最先想到的印象。


47楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:57

平凡的美麗女孩子:


男朋友是羅馬尼亞人,從他口中得知任何國家任何地域都有好人和壞人,關鍵是自己要做什麼樣的人。給我看過羅國的一些照片,環境很好,有種清邁那種安靜小鎮的感覺。


48楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:57


賽博人:


有沒有人提數學。本人沒去過羅馬尼亞所以無法回答。但是非常好奇他們數學是不是很強。本系兩個牛人教授都來自羅馬尼亞。

49楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:57

現在羅馬尼亞,經濟發展比較落後,人們的生活比較安逸,街頭的咖啡店很多人喝酒抽煙咖啡,女性吸煙比例比例高.




作者:麥田裡的守望者
連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/190171722
來源:知乎
著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。
50楼 JosephHeinrich 2025-1-18 20:58
作者:禮卡茲
連結:https://www.zhihu.com/question/22686433/answer/354180244
來源:知乎
著作權歸作者所有。商業轉載請聯繫作者獲得授權,非商業轉載請註明出處。

去過羅馬尼亞,這個國家給我的印象是城市風格很不錯,尤其是特蘭西瓦尼亞那裡的,人口文明素質真的偏低(放到義大利來說都比素質最差的卡拉布里亞人差,羅族人和吉卜賽人都是如此,羅國的匈牙利裔素質不錯)你在布加勒斯特去搭乘計程車必須要跟司機講好價錢!講好價錢!講好價錢!(重要的事情說三遍,我希望你們不要吃答主的虧,我反正不會再去羅馬尼亞了,不值得)

我在布加勒斯特那裡遇到一個司機,大約四十歲的人了大腹便便,一開始表面上很友好,問我來自哪裡?我說中國,他說「中國女孩很漂亮,how much?」我不再理他,但內心真的非常厭惡這種態度,還how much,我倒想問問令堂how much?有起碼的對於女性的尊重嗎?而且這司機還圍繞著主大街兜了個圈子,多收我50列伊(10 歐元)

但坐火車去特蘭西瓦尼亞,真的是讓人心曠神怡,尤其是去特蘭西瓦尼亞的城市我就放幾張

回复帖子

内容:
用户名: 您目前是匿名发表
验证码:
 
 
©2010-2025 Arslanbar [手机版] [桌面版]
除非另有声明,本站采用知识共享署名-相同方式共享 3.0 Unported许可协议进行许可。